Alimlər vegetarianlığın genlərdə olduğuna dair sübutlar tapdılar • Megamart.az
Yüklənir...

Alimlər vegetarianlığın genlərdə olduğuna dair sübutlar tapdılar

Amerika alimləri 330.000 genomu təhlil etdikdən sonra vegeterianlarda nə üçün bitki əsaslı pəhriz seçdiklərini izah edə biləcək genləri müəyyən ediblər.

 

Hamı bilmir ki, vegetarianlıq minlərlə ildir müxtəlif cəmiyyətlərdə və mədəniyyətlərdə tətbiq edilir. Amma bu gün ət yeməkdən imtina edənlər çox deyil.

İnsanlar heyvanların rifahı və ya karbon emissiyalarının azaldılması kimi etik səbəblərə görə bitki əsaslı pəhrizlərə keçirlər. Bəs belə bir qida sisteminə olan həvəs irsi ola bilərmi?

Amerika alimlərinin fikrincə, onlar bitki qidalarının seçiminin genetikamız tərəfindən müəyyən oluna biləcəyinə dair sübut tapa biliblər.

330.000 genom araşdırıldı

Şimal-Qərb Universitetinin (ABŞ) patoloji anatomiya professoru Nabil Yassinin rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar qrupu UK Biobankın irimiqyaslı biotibbi verilənlər bazasını təhlil ediblər. Onlar 40-69 yaş arası 5324 ciddi vegetarian və 329455 qeyri-vegetarianın genomlarını müqayisə ediblər.

Alimlər "sərt vegetarianlıqla əlaqəli lokusları müəyyən etməyə" çalışdılar . Genetikada lokus bir genin xromosomdakı mövqeyinə aiddir.

"Biz vegetarianlıqla əhəmiyyətli dərəcədə əlaqəli olan üç gen müəyyən etdik. Və daha 31 gen də onunla əlaqəli ola bilər", - Yasin Euronews Next deyib.

Tədqiqatın nəticələri PLoS ONE jurnalında dərc olunub .

"Genetik variantların pəhriz seçimlərinə təsir mexanizmləri maddələr mübadiləsi, fiziologiya və dad qavrayışının qarşılıqlı təsirini nəzərdə tutur. Pəhriz qidalarına üstünlük verilməsi və istehlakı dad qəbulundan asılıdır", - tədqiqat qeyd edir .

Alimlərin tapıntıları bizə genetika və vegetarianizm arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün yeni istiqamətlər açmağa imkan verir.  

DNT-nin rolu

Yasin , "Bu genlərin bəzilərinin funksiyasına əsaslanaraq, lipid (yağ) mübadiləsinin və onun beyin funksiyasına təsirinin rol oynaya biləcəyini düşünürük" dedi.

"Bir fərziyyə odur ki, ətin tərkibində vegetarianların endogen şəkildə sintez edə bildiyi unikal yağ komponentləri ola bilər, digərləri isə onları ət tərkibli qidalardan əldə etməlidirlər" dedi.

Alimlərin bu işi 2000-ci illərin ortalarından bəri aparılan bir sıra genomik GWAS tədqiqatlarına aiddir. Bu elmi yanaşma əlamətlərlə və bəzən xəstəliklərlə əlaqəli genetik variasiyaları müəyyən etmək üçün istifadə olunur.

GWAS-da tədqiqatçılar genomik variantlar və müəyyən bir əlamət arasındakı əlaqəni öyrənirlər, lakin onlar səbəb əlaqəsini deyil, yalnız korrelyasiyanı aşkar edə bilərlər .

“Ümid edirik ki, elmi işimiz vegetarianlığın genetikası və fiziologiyası sahəsində gələcək tədqiqatlara təkan verəcək”, - deyə Yasin bildirib.

"Bu bilik bizə daha uyğunlaşdırılmış pəhriz tövsiyələri hazırlamağa və bəlkə də daha yaxşı ət əvəzedici məhsullar yaratmağa imkan verə bilər " dedi.

Səbətdə 0 məhsul var

    Boşdur