Hamı bilmir ki, vegetarianlıq minlərlə ildir müxtəlif cəmiyyətlərdə və mədəniyyətlərdə tətbiq edilir. Amma bu gün ət yeməkdən imtina edənlər çox deyil.
İnsanlar heyvanların rifahı və ya karbon emissiyalarının azaldılması kimi etik səbəblərə görə bitki əsaslı pəhrizlərə keçirlər. Bəs belə bir qida sisteminə olan həvəs irsi ola bilərmi?
Amerika alimlərinin fikrincə, onlar bitki qidalarının seçiminin genetikamız tərəfindən müəyyən oluna biləcəyinə dair sübut tapa biliblər.
330.000 genom araşdırıldı
Şimal-Qərb Universitetinin (ABŞ) patoloji anatomiya professoru Nabil Yassinin rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar qrupu UK Biobankın irimiqyaslı biotibbi verilənlər bazasını təhlil ediblər. Onlar 40-69 yaş arası 5324 ciddi vegetarian və 329455 qeyri-vegetarianın genomlarını müqayisə ediblər.
Alimlər "sərt vegetarianlıqla əlaqəli lokusları müəyyən etməyə" çalışdılar . Genetikada lokus bir genin xromosomdakı mövqeyinə aiddir.