Nar ən qədim yeməli meyvələrdən biridir və bir çox sağlamlıq faydasına malikdir. Narın faydaları, eləcə də ondan düzgün, çəyirdəkli və ya çəyirdəksiz necə istifadə edilməsi barədə SM-Clinic-in endokrinoloqu, dietoloqu, tibb elmləri namizədi daha ətraflı məlumat verib.
“Narın güclü antioksidant, antimikrobiyal, iltihab əleyhinə və antikanserogen xüsusiyyətlərə malik olduğu sübut edilmişdir. Bu meyvənin tərkibində çoxlu fitokimyəvi komponentlər, o cümlədən polifenollar, flavonoidlər, antosiyaninlər, alkaloidlər, liqnanlar və triterpenlər var”.
Tədqiqatlar narın bir sıra xəstəliklərdə, o cümlədən metabolik sindromda, ürək-damar xəstəliklərində (arterial hipertoniya, ürəyin işemik xəstəliyi), ağız boşluğunun xəstəlikləri (periodontit, diş ətinin iltihabı və stomatitləri), endokrin xəstəliklər və xərçəng xəstəliklərində farmakoloji aktivliyinə dair sübutlar təqdim edib. Nar hamilə qadınlarda ürəkbulanma və qusma, revmatoloji xəstəliklər, dərinin qocalmasının qarşısını almaq üçün də təsirlidir.
gənc narı toxumlarla birlikdə istehlak etmək olar, bu da toxumlarda çox miqdarda qaba lifin olması səbəbindən onun qida dəyərini artırır.
"Müasir pəhriz lif baxımından çox zəifdir, lakin kifayət qədər lif istehlakı bağırsaq xərçənginin, mədə-bağırsaq traktının mikrob icmasının pozğunluğunun qarşısının alınmasıdır, lif bədəndən toksinləri, ağır metalları, xolesterolu udur və çıxarır, peristaltikanı normallaşdırır və təşviq edir. vaxtında bağırsaq hərəkətləri”, - endokrinoloq izah etdi.
Eyni zamanda o, nar dənələrinin yalnız yumşaq olduqda yeyilə biləcəyinə diqqət çəkdi, çünki sərt olanlar mədə və bağırsaqların selikli qişasını zədələyə bilər.
Yuxudan sonra ac qarına bir və ya iki stəkan su içmək nəinki oyanmağa kömək edir, həm də sağlamlığınız üçün faydalıdır. Belə ki, orqanizmdə su balansının saxlanılması qanın qalınlaşmasının qarşısını alır və qan laxtalanma riskini azaldır. Və qanın daha maye olması səbəbindən qidalanma və beyin funksiyası yaxşılaşır.